Tajine


Pagatavošana

Ja nav mājās tajine trauks, nav liela bēda – derēs jebkurš trauks ar biezām sienām un pietiekami blīvu vāku – piemēram, pīles trauks no čuguna vai karstumizturīga stikla.

Šis ēdiens ir jāgatavo uz lēnas uguns (faktiski jāsautē), tāpēc māju pamazām piepilda reibinoši aprikožu, riekstu un austrumu garšvielu aromāti! Tieši svētkiem paredzēts!

Nepieciešams:

Olīveļļa;
Tējkarote medus;
2 vistas kājiņas un 2 šķiņķīši;
1 sīpols;
1 burkāns;
2 daiviņas ķiploka;
1 cm ingvera saknes;
1 tējkarote koriandra sēklu;
1 tējkarote kanēļa;
1 glāze vistas buljona (to var izvārīt no vistas muguriņas);
1 glāze cous cous;
8 žāvētas aprikozes;
Sauja mandeļu;

Pusglāze izmērcētu turku zirņu (var ņemt arī konservētus);
Servēšanai – sauja kindzas vai pētersīļu.

Pagatavošana:

Traukā uzkarsē olīveļļu, apcep vistas gabaliņus zeltainus, apkaisa ar sāli un melnajiem pipariem, samazina karstumu un pasautē vistu 8 – 10 minūtes. Vistu izņem no trauka un noliek siltumā.
Eļļā 10 minūtes apzeltī sīpolus un burkānus, tad pievieno ķiplokus, ingveru, garšvielas, pasautē pāris minūtes.
Tad pārlej vistas buljonu, pievieno sagrieztas aprikozes, apceptos vistas gabaliņus. Kad viss sāk vārīties, samazina karstumu un uz lēnas uguns sautē 50 – 60 minūtes.
Tikmēr pagatavo cous cous (pēc instrukcijas uz paciņas, aplejot ar vārošu ūdeni).
Izņem no pannas vistu, noliek siltumā. Atlikušajā sautējumā pievieno sasmalcinātas mandeles, drusciņ medus un turku zirņus un palielina karstumu. Kad zirņi mīksti, pievieno gatavo cous cous un servē uz šķīvja, virsū izkārtojot vistas gabaliņus un pārkaisot ar zaļumiem! Gatavs!