Valriekstu maize


Nepieciešams:

350 g pilngraudu kviešu milti;
400 g parastie kviešu milti;
15 g sausā rauga vai 30 g svaigā rauga;
350 ml silta ūdens;
2 ēdamkarotes olīveļļas;
1 nepilna tējkarote sāls;
60 g valriekstu;
½ tējkarotes maltu melno piparu;
1 daiva ķiploka;

Pagatavošana:

Sagatavo ieraugu – raugu “uzbužina” ar 6 ēdamkarotēm silta ūdens. Pagaida 10 minūtes, lai masa uzputojas.
Sadrupina valriekstus, sagriež ķiploku un kopā ar pipariem uz pannas ātri apcep.
Traukā sajauc miltus, sāli, pievieno pakāpeniski ieraugu, olīveļļu, ūdeni un mīca, kamēr mīkla nelīp pie rokām. Pārsedz ar slapju kokvilnas dvieli, raudzē vismaz 1 stundu, kamēr mīkla trīskāršojusies apjomā.
Uz miltiem apkaisītas virsmas izliek uzrūgušo mīklu un tajā iestrādā valriekstu maisījumu.
Izveido garenu kukuli, liek uz ietaukotas plāts un atkal pārsedz ar linu dvieli, atstāj otrreiz uzrūgt vismaz 30 minūtes.
Liek uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos cepties apmēram 45-50 minūtes. Kad maize gatava, to vismaz stundu atdzesē.