Īsta maize!


Nepieciešams:

420 g miltu (es parasti ņemu rupja maluma bioloģiskos kviešu miltus);

250 ml ūdens istabas temperatūrā;

Strīķēta tējkarote sausā rauga;

Strīķēta tējkarote sāls;

Pagatavošana:

Visu sajauc ar koka karoti viendabīgā masā, trauku apklāj ar linu dvieli un atstāj istabas temperatūrā (vēlams virs 21 C) uz 12 līdz 18 stundām. Tas nozīmē – pirmssvētku vakarā mīkla jāiejauc, lai svētku rītā var likt galdā karstu maizes kukuli!

Nākamā rītā darba virsmu nopūderē ar miltiem, izliek uzrūgušo mīklu un vieglām kustībām ar sapūderētām rokām 2-4x pārloka malas uz vidu. Mīklu nevajag mīcīt, lai nesabojātu gaisa burbulīšus, kas izveidojušies rūgšanas procesā. Mīklu novieto uz iepūderēta cepampapīra, pārliek atkal ar linu dvieli uz 30 min līdz 2 stundām.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 250 C, cepeškrāsnī karsē arī čuguna katlu ar vāku, kas ir procesa galvenā sastāvdaļa!!!
Kad cepeškrāsns ir uzkarsusi, uzmanīgi izņem katlu, noņem vāku un ieliek mīklu ar visu cepampapīru – tas nekas, ja kāda maliņa ielocījusies, galvenais nepieskarties karstajam katlam! Uzliek atpakaļ vāku un liek cepeškrāsnī uz 30 min, samazinot temperatūru līdz 230 C.
Pēc 30 min uzmanīgi noņem vāku un turpina cept vēl 20 – 25 min, kamēr maizīte kļuvusi zeltaini brūna.
Izņem maizi no čuguna katla, noņem cepampapīru, noliek uz restītēm vai koka dēlīša atdzist, ja vien var nociesties, nenogriežot šķēli…