Fokača


Pamatrecepte:

7 g sausā rauga (vai 15 g svaigā rauga)
1 tējkarote cukura
200 ml silta ūdens
350 g labas kvalitātes miltu
½ tējkarotes sāls
6 ēdamkarotes olīveļļas

Pagatavošana:

No rauga, pāris karotēm ūdens un cukura pagatavo ieraugu. Pēc 10 minūtēm to sajauc ar miltiem, atlikušo ūdeni, sāli, 3 ēdamkarotēm olīveļļas un pagatavo mīklu. Liek siltā vietā, lai uzrūgst. Kad apjoms dubultojies (apmēram pēc stundas), mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas, pāris minūtes izmīca, izlīdzina uz ietaukotas cepampannas (vai silikona sedziņas) 1 cm biezā kārtā. Ar pirkstiem iespiež mīklā bedrītes, atlikušo eļļu sajauc ar pāris ēdamkarotēm ūdens, apslaka mīklu, pārkaisa ar rupjo sāli un kaltētu rozmarīnu.

Cep 20 minūtes krāsnī līdz maize kļuvusi zeltaina. Ēd karstu vai aukstu, vienu pašu vai pie salātiem.

Tā bija pamatrecepte. Un tālāk sākas jaunrade!
Uz fokačas var likt tomātus, dārzeņus, olīvas – pēc izvēles!
Man ļoti patīk Provansas versija – fokača ar sīpoliem, jeb franču valodā (ļoti dīvains nosaukums) pissaladiere. Uz sagatavotas mīklas liek zeltaini apceptus 3 – 4 sīpolu šķēles, olīvas un anšovus. Cep cepeškrāsnī kā iepriekš.

Var likt salvijas lapas – tās piedos īpaši burvīgu garšu.
Vēl variants – sīpolus, tomātus, cukini, kaperus.

Visas iespējas izpausties ar dārzā izaudzētiem labumiem!

Labu apetīti!