Sparģeļu sezonā – sparģeļu rizotto


Nepieciešams:

  • 20 zaļie sparģeļi;
  • 4 krūzes (1 litrs) vistas buljona;
  • 2 ēd.k. olīveļļas;
  • 1 neliels sīpols;
  • 1 selerijas kāts;
  • 1 ķiploka daiva;
  • Sāls, melnie pipari;
  • 1 krūze arborio rīsu;
  • ½ krūzes baltvīna;
  • ½ krūzes smalki sarīvēta Parmesan siera;
  • 2 ēd.k. citronu sulas;
  • ½ tējkarotes rīvētas citrona mizas.

Pagatavošana:

Noblanšē sparģeļus, lai tie kļūst mīksti, noliek malā. Uzkarsē buljonu.
Katliņā olīveļļā apzeltī sagrieztu sīpolu (tas nedrīkst kļūt brūns!!!) un seleriju kātu, pievieno sasmalcinātu ķiploku.
Pieber sausus rīsus un strauji maisot uzkarsē. Tad pielej baltvīnu, atkal maisa, lai tas drusciņ iztvaiko.
Tad pakāpeniski pa kausiņam pievieno karstu buljonu, ļaujot tam iesūkties rīsos, pastāvīgi maisa (apmēram 20 minūtes), rīsiem jābūt vēl viegli sakožamiem (al dente) (tas nodrošina pareizu glikēmisko indeksu!). Rizotto jābūt viegli plūstošam, bet ne šķidram, tāpēc pievienotā buljona daudzumu vajag variēt.
Beigās pievieno gabaliņos sagrieztus sparģeļus, noņem rizotto no uguns, iemaisa tajā Parmesan sieru, citrona sulu, rīvētu citrona miziņu.
Pasniedz karstu, pārkaisot ar melnajiem pipariem. Ja nepieciešams pievieno sāli, kaut jāatceras, ka sierā ir gana daudz sāls, tāpēc nevajadzētu pāršaut pār strīpu!!!