Lauku tītara cepetis


Pagatavošana:

Nepieciešams jauns tītars (līdz 8 mēn.), lai gaļa būtu sulīga un mīksta.

Sagatavo maisījumu: olīveļļa, izspiests ķiploks (visa galviņa), ķimenes, sinepju graudi (vēlams piestā sasmalcināt, lai vēlāk neapdeg), melnie pipari, sāls. Ar šo maisījumu apsmerē tītaru no ārpuses, ierīvē arī no iekšpuses, vēlams ļaut šādi iemarinēties aptuveni stundu. Tad tītara vēderā iepilda bumbieru pusītes (ja miza cieta, tad jāmizo!). Liek karstā cepeškrāsnī 230 grādos uz 15 minūtēm, tad samazina karstumu līdz 200 grādiem un cep 2 vai vairāk stundas (30 min uz 1 kilogramu). Putns būs sulīgāks, ja to liks karstumizturīgā traukā.

Kā piedevu var sagatavot seleriju biezeni. To gatavo tāpat, kā kartupeļu biezeni – kad selerija novārīta mīksta, to sastampā ar kartupeļu stampu, tad puto, lēnām pievienojot pienu, līdz vajadzīgajai konsistencei. Brīnišķīga piedeva varētu būt arī dzērveņu mērce (gan jau pagabrabā kāda burciņa Ziemassvētkiem stāv!).