Svētku zivs ar šampanieti


Pagatavošana:

Ņem zandarta fileju vai foreli ar galvu un iztīra. Pannā ielej 2 ēd.k. olīveļļas un 30 g sviesta un liek zivi (foreli var ar visu galvu), pievieno 20-30 sālītu un noskalotu kaperu, pielej 1/2 tasi dzirkstošā vīna (var arī sausu baltvīnu), uzliek pannai vāku un uz nelielas uguns sautē 15-20 min, ik pa brīdim zivi aplaistot ar pannā esošo mērci.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, kas apbērti ar smalki sagrieztiem pētersīļiem. Klāt bauda šampanieti vai dzirkstošo vīnu.

Buljons

Foreles galvu, spuras un asakas vāra nelielā ūdens daudzumā (lai buljons ir koncentrēts), pievienojot sīpolu, lauru lapu un pētersīļus. Dzidrina ar 1 ēd.k. degvīna (var izmantot arī Pernod anīsa aperitīvu). Buljonu pasniedz pirms zivs ar mājās ceptu apgrauzdētu saldskābmaizi, kas nedaudz ierīvēta ar ķiploku.