Cepta pīle - Ziemassvētku galdam


Sastāvdaļas:

Lauku pīle apm 1,5 kg
Apelsīns
Lauru lapas
Sāls, pipari
5 garšvielu pulveris (kanēlis, krustnagliņas, Baduāna zvaigzne, fenheļa sēklas, Sečuānas pipari)

Mērcei:

2 ķiploku galvas
2 burkāni
2 sarkanie sīpoli
100 ml Marsala vīns (vai jebkurš salds vīns)
1 glāze vistas vai dārzeņu buljona

Pagatavošana:

Veselu pīli nomazgā, ar nazi “iešvīkā” ādu un kājas (vai sadursta ar dakšiņu). Vēderā saliek lauru lapas, uz pusēm pārgrieztu apelsīnu. Pīli iemasē ar sāli, melnajiem pipariem un 5 garšvielu maisījumu. Liek cepeškrāsnī cepties apmēram 1,5 stundas.
Nolej liekos taukus (tikai nevajadzētu liet ārā, jo ledusskapī tos var glabāt 1 mēnesi – jāatzīmē, ka lauku pīles tauki satur gan piesātinātās, gan polinepiesātinātās taukskābes – tie ir veselīgi, ja nepārspīlējam ar daudzumu!), vēlāk tajos var grilēt dārzeņus!
Tad blakus pīlei liek uz pusēm pārgrieztas ķiploku galvas, burkānus un sīpolus, liek pannu atpakaļ cepeškrāsnī un cep uz mērenas uguns vēl 40 minūtes (pīlei jābūt mīkstai, lai tā viegli atdalās no kauliem).
Tad gatavos dārzeņus ar izveidojušos šķidrumu no pīles sablendē, pievieno Marsala vīnu, glāzi buljona, to visu uzvāra un servē kā mērci pie pīles.
Pīli var pasniegt ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.