Jēra kājas cepetis


Pagatavošana:

Vislabāk izvēlēties tieši priekškāju, tā būs mīkstāka, bet, ja jēriņš ir jauns (6-8 mēneši), var droši ņemt arī pakaļkāju.
Izdara iegriezumus ar asu nazi vienmērīgi pa visu kāju, tajos iespiežot ķiploka daiviņu un anšova gabaliņu (tas dos brīnišķīgu garšu – absolūti ne zivs garšu!!!). Pārkaisa sāli un melnos piparus, apslaka ar olīveļļu, kurā iepriekš iegriezts rozmarīns un citrona miziņa.
Jēra kāju liek uz restēm cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 220 grādiem.
Zem restes liek pannu, kurā salikti iepriekš nedaudz apvārīti nelieli kartupelīši ar mizu, pārkaisīti ar salviju un rozmarīnu.
(Jēra gaļa brīnišķīgi sader arī ar saldajiem kartupeļiem vai pastinakiem, topinambūriem – ir vērts pamēģināt! Pārsteidzoši labi garšo arī lielās šķēlēs sagriezta kāpostgalva, cepta cepeškrāsnī.)

 

Ja vēlaties gaļu nedaudz sārtu, cepiet to cepeškrāsnī 1 stundu 15 min. Ja gribat labi izceptu gaļu, tad cepiet 1 stundu 30 min.

Izņemot no cepeškrāsns, gaļu pirms pasniegšanas “atpūtina”, pārsedzot ar foliju.

Tikmēr var pagatavot piparmētru mērci no svaigām piparmētru lapām, nedaudz cukura, sāls, vīna etiķa un 1-2 ēd.k. karsta ūdens.
Visiespaidīgāk būs uzlikt gatavo jēra kāju uz paliela koka dēlīša un servēt šķīvjos uz galda, klāt – kartupelīši un trauciņā mērce.
Tad arī uzdevums sagriezt gaļu skaistās šķēlēs. Viesiem parasti ļoti patīk vērot šo apetīti rosinošo skatu!