Ķirbju zupa un iespējamās variācijas par šo tēmu


Pagatavošana:

Jāņem riekstu ķirbis vai sviesta ķirbis, vai mazais spilgti oranžais ķirbis ap 1kg. No lielajiem gaišajiem ķirbjiem garda zupa nesanāks, jo tie nav saldi!
Nomizo ķirbi, izņem sēklas. Sagriež biezās šķēlēs un liek uz cepampapīra cepeškrāsnī cepties uz 15 min – tas piedos ķirbim saldumu.
Kad ķirbis mīksts, šķēles sagriež drusciņ mazākos gabalos, pārlej ar buljonu (vistas vai jaunlopa) apm 1-1,5 l. Ja nav buljona, var liet ūdeni tik, lai nedaudz pārsedz sagriezto ķirbi. Jo vairāk šķidruma, jo šķidrāka būs zupa.
Klāt jāpieliek ķimenes (pirms tam pannā var viegli apgrauzdēt bez taukvielām – būs izteiktāka smarža un garša), ķiploku, smaržīgos piparus, nedaudz sāls, šķipsniņu cukura, žāvētu apelsīna miziņu.
Visu sablendē.
Pasniedzot katrā bļodiņā ieliek ricottas siera gabaliņu un uzlej virsū olīveļļu, valriekstu eļļu vai olīveļļu ar trifelēm.
Gatavs!
Var pasniegt ar  grauzdētu čiabatas vai saldskābmaizes šķēli.

Variācijas:

1. Vārot zupu, pieliek aso čilli piparu (tolerējamā daudzumā!) un/vai sarīvētu svaigu ingveru.
2.  Pirms pasniegšanas es parasti zupu pārkaisu ar žāvētām kliņģerīšu un rudzupuķu ziedlapiņām, kas izskatās brīnišķīgi uz oranžās zupas fona, vai žāvētām Provansas garšvielām.
3. Var pieliet svaigi spiestu apelsīna sulu un ierīvēt miziņu.
4.  Garšu zupai var variēt arī ar pievienotiem dārzeņiem – katrreiz citiem: burkānus, seleriju, kāļus, topinambūrus vai pastinakus – katram no tiem ir sava īpaša garša!​