Smēķētājām ir slimākas smaganas un lielāks vēža risks. Jauni argumenti, lai pārstātu smēķēt / kasjauns.lv


Aizvien vairāk pētījumu liecina, ka slikts zobu un smaganu stāvoklis var būt galvenais iemesls, kāpēc saslimstam ar sirds slimībām, diabētu un pat vēzi.

Jau gadiem pētnieki analizējuši saikni starp sirds slimībām un smaganu veselību. Jaunākie pētījumi liecina, ka mutes dobuma stāvoklis lielā mērā nosaka arī to, vai nākotnē varētu attīstīties krūts vēzis.

Jauni pierādījumi, kas gūti Ņujorkas štata universitātē Bufalo, Hjūstonas Zobārstniecības augstskolā un Mičiganas universitātē, liecina, ka sievietēm ar periodontītu (smaganu iekaisumu, ko izraisījis zobu aplikums) ir lielāks risks saslimt ar vēzi, īpaši pēcmenopauzes vecumā.

Pētnieki secinājumus pamato ar datiem, kas iegūti ASV Sieviešu veselības iniciatīvas (Women’s Health Initiative, WHI) pētījumā, kurā piedalījās 74 000 sieviešu un kas ilga septiņus gadus. Pētījuma sākumā sievietes bija veselas, bet līdz noslēgumam 2124 sievietēm bija attīstījies vēzis un 26% pētījuma dalībnieču konstatēja periodontītu. Kad pētnieki iedziļinājās datos, viņi atklāja, ka sievietēm ar periodontītu bija par 14% lielāks risks saslimt ar krūts vēzi. Ja pētījuma dalībnieces beidzamo divdesmit gadu laikā bija smēķējušas, vēža risks pieauga par 12% un vēl vairāk – ja turpināja smēķēt. Bufalo komanda atklāja, ka pat sievietēm, kas pirms divdesmit gadiem bija pārstājušas smēķēt, krūts vēža risks kopumā bija par 36% lielāks nekā nesmēķētājām.
Šie ir tikai jaunākie zinātniskie pierādījumi, kas saista vēzi ar sliktu mutes dobuma stāvokli. Agrāk veiktos pētījumos periodontītu saistīja ar barības vada, galvas, kakla, aizkuņģa dziedzera un plaušu vēzi.

KASJAUNS.LV, 10. NOVEMBRIS, 2016