Jaunumi

Radīta jauna pārtikas kvalitātes zīme “Iesaka kardiologi!”

Turpinot pērn uzsāktās Sirds veselības gada aktivitātes un veicinot iedzīvotāju ēšanas paradumu maiņu un mazāku sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā, Latvijas Kardiologu biedrība radījusi kvalitātes zīmi pārtikas produktiem – „Iesaka kardiologi!”. Tā apliecinās, ka pārtikas produkts ir draudzīgs sirds veselībai.

Pirmā zīme tika pasniegta AS „Hanzas Maiznīcas” jaunajām Sirdsmiera rudzu un sēklu maizēm ar samazinātu sāls saturu, kas ir par 70% – 75% zemāks, salīdzinot ar vidējo sāls daudzumu līdzīgās maizēs.

Vidēji sāli uzņem gandrīz divas reizes vairāk nekā ieteicams Veselīga uztura kustības „LASI pirms ĒD” veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 91% aptaujāto ģimeņu ikdienā ar uzturu uzņem vairāk sāli par ieteicamajiem 5 gramiem, līdz ar to veicinot sirds un asinsvadu slimību rašanos. Turklāt vidējais sāls patēriņš dienā vienam aptaujātajam ir gandrīz divas reizes lielāks par ieteicamo – aptuveni 9,3 grami.

Īpaša uzmanība ir jāpievērš skolēnu uzturam vecumā no 15 – 18 gadiem, kas dienā kopā ar našķiem, frī kartupeļiem un ātrajām uzkodām uzņem vidēji 10,5 gramus sāls.1

Prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības priekšsēdētājs: „Nav noslēpums, ka sirds slimības ir galvenais nāves iemesls Latvijā un pasaulē. Saslimstību un mirstību veicina dažādi riska faktori, tai skaitā pārāk liels sāls patēriņš uzturā! Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi, ko mēs liekam brokastu, pusdienu un vakariņu galdā savām ģimenēm un bērniem! Lielu daļu mūsu uztura veido gatavie pārtikas produkti ar tā saucamo slēpto sāli. Līdz pat trīs ceturtdaļām no dienā uzņemtā sāls daudzuma apēdam ar gatavajiem pārtikas produktiem, to pat nepamanot. Tāpēc ceru, ka zīme „Iesaka kardiologi!” nākotnē veicinās iedzīvotāju gudru produktu izvēli par labu veselai sirdij un augstai dzīves kvalitātei.”

Veselības ministre Ingrīda Circene norāda: „Veselīgs un pārdomāts uzturs ir viens no veidiem, kā ik dienas varam un vajag parūpēties par savas sirds veselību. Kardiologu izstrādātā kvalitātes zīme ir jauna labās prakses tradīcija, atbalstot veselīgu produktu ražošanu un piedāvājot iedzīvotājiem iespēju izvēlēties savas sirds veselībai draudzīgāko.”

Latvijas Kardiologu biedrība cer, ka iespēja uzlikt uz iepakojuma šo jauno kvalitātes zīmi būs pamudinājums Latvijas ražotājiem vairāk ražot uzturam un sirds veselībai draudzīgus produktus, mainot produktu receptes un izejvielas par labu kvalitatīviem produktiem. Speciālā kvalitātes zīme tiks piešķirta tikai tiem produktiem, kas būs bez pārtikas piedevām, ar ievērojami samazinātu sāls, tauku vai cukura daudzumu un citām kvalitātes pazīmēm.

Sirdsmiera maizes ar 70% – 75% mazāku sāls daudzumu AS „Hanzas Maiznīcas” ir pirmais Latvijas ražotājs, kas saņēmis Latvijas Kardiologu biedrības izstrādāto kvalitātes zīmi par tā jaunajām „Sirdsmiera” rudzu un sēklu maizēm ar zemu sāls saturu – tikai 0,3 g sāls uz 100 g produkta. Jaunās maizes ir „Hanzas Maiznīcas” un Latvijas kardiologu biedrības veiksmīgas sadarbības piemērs, kas nākotnē varētu motivēt arī citus ražotājus tam sekot.

„Hanzas Maiznīca” jaunās „Sirdsmiera” rudzu un sēklu maizes var lietot Eiropas Komisijas (EK) apstiprināto uzturvērtību norādi, ka pārtikas produkts satur maz sāls/ nātrija. To drīkst izmantot tikai tad, ja produktā ir ne vairāk kā 0,12 g nātrija uz 100 g.

Izteiktu un patīkamu garšu rudzu maizei nodrošina ķimenes un tradicionālais plaucējums. Savukārt sēklu maizei – sastāvā esošās saulespuķu sēklas un linsēklas. To pagatavošanā netiek pievienotas E vielas.

1Aptaujā piedalījās 100 ģimenes, kuras nedēļu speciālā dienasgrāmatā uzskaitīja apēstos produktus.