Jaunumi

Medicīnas studenti apgūst iemaņas sirds un asinsvadu ķirurģijā

Pasākumā “Sirds un asinsvadu ķirurģijas praktisko iemaņu laboratorija” Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes vecāko kursu studenti operēja cūku sirdis, kas – ir līdzīgas cilvēka sirdij!

25. septembrī Latvijas Universitātes auditorija pārvērtās operāciju zālē, kur tika iekārtotas piecas darba stacijas jeb operāciju galdi. Topošie ārsti ar pieredzējušo kolēģu atbalstu veica: sirds vārstuļu protezēšanu un plastiju, koronāro artēriju stentu implantāciju, koronāro artēriju šuntēšanu un asinsvadu anastamožu veidošanu un šuvju uzlikšanu. Operācijās tika izmantotas cūku sirdis un aortas, īstas vārstuļu protēzes, stenti, asinsvadu protēzes, šuvju materiāli un īsti ķirurģiskie instrumenti.

Prof. Andrejs Ērglis, atklājot pasākumu, novēlēja to izbaudīt un uzsvēra: “Šī ir lieliska iespēja spert soli tuvāk īstai medicīnai, turklāt darīt to brīvā atmosfērā, bet atbildīgi kopā ar pieredzējušiem kolēģiem.”

Savukārt Prof. Uldis Strazdiņš pēc pasākuma teica: “Esmu gandarīts, ka mums ir tik daudz topošo ārstu ar neviltoti dzīvu interesei par sirdi, ķirurģiju un cilvēku! Mūsu sirdis būs labās rokās!”

Operācijas vadīja un jaunos kolēģus skoloja Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas ārsti: sirds ķirurgs, LU profesors Uldis Strazdins, sirds ķirurgs Martins Erglis, invazīvais kardiologs Arnis Laduss, asinsvadu ķirurgs Vladislavs Strods un rezidente sirds ķirurģijā Nikola Serģe.

Pasākums Latvijas Universitātē notika trešo gadu un ir plānots to rīkot arī turpmāk – katru gadu Pasaules Sirds dienas nedēļā.

Paldies SIA Arbor Medical Korporācija par atbalstu materiāltehniskajam nodrošinājumam!

Kaspars Teilans FOTO