Jaunumi

Tiek īstenots pētījums mirstības mazināšanai no sirds-asinsvadu slimībām.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zinātniskais institūts sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu un Veselības inspekciju ir uzsācis pētījumu “Medicīniski novēršamas mirstības mazināšanas iespējas pacientiem ar kardiovaskulārajām saslimšanām”, kas tiek realizēts Valsts pētījumu programmas ietvaros ar Latvijas Zinātnes padomes finansiālu atbalstu.

Šobrīd Latvijā un pasaulē piecu gadu mirstība pēc kāju asinsvadu revaskularizācijas pārsniedz 50%, neskatoties uz straujo medikamentu attīstību un pielietošanu.

Pētījuma mērķis ir izvērtēt jaunu tehnoloģiju sirds-asinsvadu patoloģijas noteikšanai pacientiem pēc kāju asinsvadu revaskularizācijas. Pacientiem, kuriem iepriekš nav bijušas sirds-asinsvadu operācijas un koronāras sūdzības, tiks veikts neinvazīvs datortomogrāfijas izmeklējums sirds asinsvadiem. Pēc tam šis izmeklējums tiks apstrādāts projekta partnerorganizācijā HeartFlow (Kalifornija, ASV) ar superdatoru, iegūstot pilnu sirds-asinsvadu karti, kas parādīs ne tikai iespējamos asinsvadu bojājumus, bet arī šo bojājumu ietekmi uz sirds muskuli. Pacientiem, kuriem speciāli izveidota speciālistu komanda lems par nepieciešamību sirds-asinsvadu revaskularizācijai atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām, tiks nodrošināts “zaļais koridors” patoloģijas tūlītējai ārstēšanai.

Pētījums notiek Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī pētījuma sadarbības slimnīcās Lietuvā, Dānijā, Holandē, Polijā un ASV. Kopā pētījumā plānots iesaistīt līdz 600 pacientu, lai pierādītu šīs tehnoloģijas un pacientu izmeklēšanas un ārstēšanas efektivitāti. Pētījums tiks veikts, sadarbojoties multidisciplinārai speciālistu komandai: asinsvadu ķirurgiem, radiologiem, kardiologiem, invazīvajiem kardiologiem, anesteziologiem un sirds ķirurgiem.

Iepriekšējā pilotprojektā ar šo pacientu ārstēšanas tehnoloģiju, kura pirmo reizi pasaulē tika pielietota Latvijā, piecos gados pēc perifēro asinsavadu operācijas, kardiovaskulārā mirstība un miokarda infarktu skaits samazinājās par vairāk nekā 85%, būtiski samazinot arī kopējo pacientu mirstību.

Pētījuma zinātniskais vadītājs prof. Dainis Krieviņš par pētījumu saka: “Šis pētījums pacientiem, ārstiem un valstij kopumā būs liels ieguvums! Pirmkārt, ieviesīsim jaunu tehnoloģiju, kas neinvazīvā veidā spēj diagnosticēt “slēptu” sirds-asinsvadu patoloģiju un, otrkārt, izveidosim iespējamos pacientu ceļus, lai, savlaicīgi atpazīstot problēmu un ārstējot sirdi, mēs izvairītos no priekšlaicīgas pacientu nāves vai saslimšanas ar miokarda infarktiem. Ja šis pētījums apstiprinās mūsu iepriekšējos novērojumus, tas varētu mainīt arī starptautiski vispārpieņemtās vadlīnijas asinsvadu patoloģijas pacientu menedžmentā.”

Pētījumu finansē Latvijas Zinātnes padome, valsts pētījumu programmas “Sabiedrības veselības” apstiprinātā projekta “Veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes novērtējums, kardiovaskulārās un onkoloģijas mirstības mazināšana pacientiem ar perifēro asinsvadu patoloģiju multidisciplinārā komanda” ietvaros. Projekta numurs: VPP-VM-Sabiedrības_Veselība-2023/3-0004.