Medijos
Izglītojoša projekta “LASI, pirms ĒD” ietvaros kopā ar ārstu, uztura speciālistu un pārtikas tehnologu līdzdalību izveidots E vielu jeb pārtikas piedevu špikeris, kas ir publicēts projekta mājas lapā www.lasipirmsed.lv sadaļā E vielas. Izveidotais E vielu špikeris ļaus labāk iedzīvotājiem orientēties E vielu labirintos un atvieglos produktu izvēli uzturā.
Latvijā ar likumdošanu ir atļauts izmantot vairāk nekā 300 pārtikas piedevas jeb E vielas pārtikas produktu ražošanā. Tās visas ir drošas uzturā. Tomēr projekta “LASI, pirms ĒD” iniciatori aicina iedzīvotājus izvērtēt, kādus produktus lietot uzturā, un vai labāk nebūtu izvēlēties produktus bez nevajadzīgiem produktu uzlabotājiem. Lai skaidrotu E vielu pielietojumu, ekspertu vadībā izveidots špikeris, kas tiks projekta gaitā papildināts ar jauniem ekspertu skaidrojumiem.
Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs un projekta “LASI, pirms ĒD” iniciators: “Katra paša ziņā ir kādus pārtikas produktus izvēlēties uzturā, tomēr vislabāk ir dot priekšroku pēc iespējas dabiskākiem produktiem bez nevajadzīgiem uzlabotājiem. Atļauto E vielu sarakstā ir vairāk nekā 300 pārtikas piedevu un daļu no tām nebūtu pareizi uzskatīt par uzturā nevēlamām. Kā klasiskākos piemērus var minēt citronskābi, etiķi un sodu, ko mēs paši aktīvi lietojam ēdienu pagatavošanā, marinēšanā un konservēšanā.”
Mēs visbiežāk uzturā ēdam lielākoties vienus un tos pašus produktus, tāpēc pēc marķējuma varam iepazīties ar to sastāvu un, balstoties uz to, gudri veikt savus pirkumus. Mēs varam izvērtēt, cik vajadzīgas un pamatotas ir pievienotās E vielas un vai nav analogi produkti bez E vielām. Jāatceras, ka visas pārtikas piedevas radušās pircēju pieprasījuma rezultātā, jo pērkam izskatīgu, garšīgu produktu, kam ir atbilstoša konsistence un kuru var ilgi uzglabāt!
Projekta “LASI, pirms ĒD” mērķis ir mainīt sabiedrības ēšanas paradumus, dodot priekšroku gudrām pirkšanas tradīcijām. Projekta ietvaros ikviens ir aicināts iesaistīties simboliskā vēstnešu kustībā, ikdienā rūpīgi sekojot produktu sastāvam, izvēloties produktus bez mākslīgiem pārtikas uzlabotājiem, it sevišķi bez garšas un krāsas pastiprinātājiem.
Lai sekmētu sociāli atbildīgu ražošanas tradīciju veidošanos, projektā aicināti iesaistīties arī ražotāji. Pirmie uzņēmumi, kas iesaistījušies projektā, ir a/s “Hanzas Maiznīcas”, SIA “Milda KM”, a/s “Tukuma Piens” un a/s “Rīgas Dzirnavnieks”, kas mainījuši ražošanas tradīcijas, lai arvien vairāk ražotu produktus bez pārtikas piedevām.
Par projekta vēstnešiem ir jau kļuvuši zemkopības ministre Laimdota Straujuma un veselības ministre Ingrīda Circene, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, uztura speciālistes Inga Pūce un Laila Meija, biedrība „ParSirdi.lv” un tās vadītāja Inese Mauriņa, Latvijas pediatru asociācija un tās vadītājs Enoks Biķis, Latvijas Alergologu asociācija un tās vadītāja Ieva Cīrule, Pārtikas un veterinārais dienests un citi.