Jaunumi

DIBINĀTA PACIENTU BIEDRĪBA PARSIRDI.LV

Maija beigās Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā notika sirds slimību pacientu biedrības „ParSirdi.lv” pieteikuma pasākums, kura laikā biedrība aicināja pacientus būt atbildīgiem par savu veselību un sadarboties ar mediķiem. Savukārt analizējot sabiedrības ieguvumus, tika akcentēta ambulatorās veselības aprūpes pieejamības nozīme sirds slimību pacientu ārstēšanā un finansiālie ieguvumi, savlaicīgi ārstējot sirds slimības.

Hipertensija – sirds slimnieku lielākais drauds
Lielākā daļa sirds slimību sākas ar paaugstinātu asinsspiedienu, kura savlaicīga vai nepietiekama ārstēšana noved pie smagām komplikācijām. Latvijā paaugstināts asinsspiediens ir gandrīz pusei pieaugušo: Latvijas Kardioloģijas institūta Sirds veselības Šķērsgriezuma epidemioloģiskā pētījuma (2009) dati liecina – Rīgā paaugstināts asinsspiediens 57,2% vīriešu un 40.8% sieviešu, ārpus Rīgas 49.9% vīriešu un 42.5% sieviešu. Kā zināms, neārstēta hipertensija var novest pie smagām komplikācijām: koronārās sirds slimības, miokarda infarkta vai insulta vai pēkšņas koronārās nāves.

Ielaistas sirds slimības – izdevumi pacientam un valstij
Veselības ekonomikas asociācijas valdes locekle Daiga Behmane: „Latvijā ir ierobežota pieejamība ambulatorajai aprūpei, jo saskaņā ar Latvijas veselības aprūpes statistikas datiem, būtiski pieaudzis ar paaugstinātu asinsspiedienu stacionēto pacientu skaits, turklāt asinsrites sistēmas slimības ir vairāk nekā 20% jaunu invaliditātes gadījumu cēlonis. Lai gan lielākā daļa pacientu apzinās, ka viņiem ir paaugstināts asinsspiediens, un tādēļ ir jālieto zāles, Šķērsgriezuma pētījuma dati liecina, ka medikamentus regulāri lieto tikai 22,2%, savukārt 16% pacientu zāles lieto reizēm, 61,8% nelieto nemaz.

Savlaicīgi neārstētas sirds slimības rada ne tikai būtiskus materiālus un morālus zaudējumus pašam pacientam, tie ir arī būtiski finansiāli zaudējumi valstij un sabiedrībai kopumā.

D.Behmane: „Kamēr viena hipertensijas gadījuma rezultātā zāļu izmaksas vidēji gadā ir 60 lati, ārstēšanās stacionārā infarkta vai insulta rezultātā izmaksā 2600 latu. Tāpēc viennozīmīgi jāatzīst, ka slimību profilakse un savlaicīga ārstēšana ievērojami samazina ārstēšanas izmaksas gan pacientam, gan valstij.”

Jāmaina valsts un sabiedrības domāšana
Lai mazinātu valsts izmaksas, ko rada arvien pieaugošais ar hipertensiju un citām sirds slimībām stacionēto pacientu skaits, ir svarīgi domāt par profilaktiskiem pasākumiem abām pusēm – valstij un pacientiem. No valsts puses savlaicīgi un pietiekamā apmērā nodrošināt pacientiem ambulatorās aprūpes iespējas, savukārt pašiem pacientiem ir svarīgi rūpēties par savu veselību, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un stingri sekot ārstu norādījumiem.

Inese Mauriņa, biedrības „ParSirdi.lv” vadītāja: „Lai veselības sistēma funkcionētu kopumā, ir svarīgi ieguldīt slimību profilaksē, pacientu ambulatorajā aprūpē, medikamentu pieejamībā, kā arī pacientu izglītošanā, lai viņi zinātu savas tiesības un pieprasītu tiem pienākošos medicīnisko aprūpi. Biedrības „ParSirdi.lv” mērķis ir palīdzēt pacientiem, tos izglītojot, kā arī aicinot pašiem izturēties atbildīgi pret savu veselību. Šajā darbā mēs sevi redzam kā atbalstu un sadarbības partneri valstij, tādēļ sagaidām, ka arī atbildīgās valsts institūcijas ieklausīsies mūsu akcentētājās problēmās un būs gatavas tās risināt. Pirmais solis – plānojot nākamā gada valsts budžetu, paredzēt vairāk līdzekļus veselības aprūpei.”

Pieaugot finansējumam, ievērojami samazinās mirstība
Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, prof. Andrejs Ērglis: “Esmu patiesi priecīgs par pacientu biedrības izveidi un ceru, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies vēl sekmīgāks dialogs ar valsti. Kā pierāda dati, pieaugot valsts finansiālam atbalstam medicīnas aprūpei, ievērojami samazinās mirstība no sirds-asinsvadu slimībām.

Tajā pašā laikā ir svarīga arī pacientu līdzestība. Svarīgi ir darīt visu, lai nesaslimtu, vai arī ļoti laicīgi atklāt slimību. Savukārt, ja tā atklāta, tad klausīt ārstu norādījumiem un lietot medikamentus, jo, piemēram, savlaicīgi koriģējot aisnsspiedienu, mēs samazinām insulta vai infarkta risku!”

Jau šogad biedrība plāno aktīvi iesaistīties ar sirds veselības profilaksi un izglītošanos sastītos pasākumos, tostarp, ikgadējā „Pasaules Sirds dienā”, sieviešu Sirds veselības kustības „Go Red for Women” pasākumos u.c.

Aicinām visus sirds slimību pacientus un viņu radiniekus kļūt par biedrības „ParSirdi.lv” biedriem, aizpildot pieteikuma anketu, kas atrodama jaunajā interneta vietnē: www.parsirdi.lv